Alkoholista vendég csapott balhét a szálláson

Hosszú hétvége a majorságban

A férjemmel nagyon szeretünk utazni, ezért minden hosszú hétvégés alkalmat igyekszünk kihasználni és hódolni ennek a szenvedélyünknek. Nincsenek hatalmas igényeink és nem is szeretünk túl messzire utazni, ezért külföldet ritkán választjuk úti célul. Meg az igazat megvallva, én eléggé rosszul szoktam lenni a repülőn. A fülem minden egyes alkalommal bedugul, és egy fél nap bőven kell hozzá, hogy ismét rendesen halljak. Ráadásul a leszállás előtt fél órával iszonyatos nyomást szoktam elkezdeni érezni a fülemben, ami rettenetesen tud fájni. Így ha lehet, ritkán utazunk külföldre, és akkor is inkább csak a szomszédos országokba, autóval. A hosszú hétvégés kirándulásokat pedig kifejezetten örömmel öltjük el itthon, belföldön.

Legutóbb egy nagyon szép hétvégét töltöttünk el egy kellemes, hazai, vidéki majorságon. Hihetetlenül jól esett az a csend és nyugalom, amit ez a közeg árasztott magából. Jól eső érzés volt magunk mögött hagyni a nagyváros zaját és a mindennapos mókuskereket. Az utolsó nap azonban a megszokott csendhez képest valami egészen másra lettünk figyelmesek: valaki magából kikelve kiabált a majorság közepén.

Alkoholista férfi zavarta meg a pihenésünket

Kicsit közelebb merészkedtünk az incidenshez, és egyértelmű volt, hogy a fiatalember nincs magánál. Sőt, mi több, azt is megmertem volna kockáztatni, hogy alkoholista: a kezében borosüveg, ő maga ápolatlan külsővel rendelkezett, és az arcát is piros értágulások csúfították. Ekkor eszembe jutott, hogy egy ismerősöm nagyon jó kapcsolatban van egy alkoholistákat kezelő szervezettel. Ők biztosan meg tudták volna mondani, az alkoholizmus stádiumai közül melyikben lehetett már a nagy ricsajt csapó fiatalember.

Az említett szervezet, amellyel az ismerősöm tartja a kapcsolatot, a Felépülők csapata. Hitvallásuk, hogy az alkoholizmusból nem lehet meggyógyulni, abból csak felépülni lehet. A csapatot javarészt olyan szakemberek alkotják, akik maguk is átestek már ezen a betegségen. Így nem csak, hogy ismerik az alkoholizmus stádiumait, de hiteles segítséget tudnak nyújtani azok számára, akik hozzájuk fordulnak segítségért. Egyébként ők is vidéken, nagyon szép környezetben, a Balatonhoz közel rendezkedtek be, távol a mindennapi élet gondjától, bajától. Most így belegondolva, ez valószínűleg tudatos volt a részükről, hiszen nagyon sok ember a mindennapok gondja elől menekül az alkoholba. Egy hasonlóan megnyugtató, balatoni közegben talán könnyebb is kicsit lecsendesedni, befelé fordulni, és szembenézni a betegségükkel.

A Felépülők módszere talán neki is hatásos lehet

Az jutott eszembe, hogy talán a majorságban kiabáló férfinak is nagy segítség lenne a Felépülők 28 napos, bentlakásos programja. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy 28 napon keresztül avatott szakemberek, pszichológusok és családterapeuta foglalkozik a betegekkel – merthogy a családtagok ugyanúgy részesei a programnak. Sőt! Talán az ő jelenlétük a legfontosabb, így a bentlakás és az étkeztetés az ő részükre is biztosított. Így hát addig kotorásztam a táskámban, amíg megtaláltam a névjegyüket, ezt pedig leadtam a recepción. Hátha még nem késő segíteni ezen a páciensen sem.