Önellátónak lenni a majorságban is? Napelemmel könnyen lehetséges!

Függetlenül attól, hogy az ember milyen környezetben él, nagy szerepe és fontossága lehet annak, hogy mennyire képes fenntartania saját magát – értve ezt az energiaellátására, na meg persze akár az élelemre is. Ahogy távolodunk az urbánus közegtől, ez a téma egyre inkább előtérbe kerül és bár ma már talán kevés olyan falu van az országban, ahol ingadozhat az áramszolgáltatás, mégis, nem rossz opció az, ha mindenből megvan úgymond a saját. Ez alatt mondjuk azt értem, hogy megtermeljük magunknak – mind az energiát mind pedig az élelmet. Elektromos áramra gyakorlatilag mindenhez szükség van, nélküle nemes egyszerűséggel ma már talán tényleg elképzelhetetlen az élet. Éppen ezért nem rég úgy döntöttünk, hogy fejlesztjük az ingatlant és napelemes rendszert telepítünk a tetőre. Ezzel lényegében azt érjük el, hogy energiaellátás szempontjából önellátóvá válik az otthonunk, nem leszünk kitéve a szolgáltató és persze minden más befolyásoló tényező hatásának.

Első lépésként persze azt kell felderíteni, hogy hol is áll a napelemes rendszerek ára. Ez egy egészen kardinális kérdés a fejlesztés szempontjából, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell rászánni az éves költségvetésből, vagy hogy meddig fog kelleni spórolni ahhoz, hogy a legjobb minőséget engedhessük meg magunknak, ami tényleg „örök életre szól”. Mert ugye ezeket az eszközöket nem cserélik 3-4 évente, hanem egyszer felkerülnek a helyükre és megfelelő karbantartással és odafigyeléssel 20-30 évig is használhatók maradnak. Nem véletlen, hogy árukat megkérik. Attól függően, hogy mennyi fogyasztó dolgozik úgymond a lakásban eltérhet a szükségesen ráfordítandó összeg. Minél több a fogyasztó, annál nagyobb teljesítményre van szükség a napelemek oldaláról, ezért annál több eszközre lehet szükség, így a teljes napelemes rendszer ára is több lehet. Ez persze még mindig meglehetősen tág fogalom, de valahol a több százezer forintos kategóriától egészen a több milliós kategóriáig elszaladhat a ló.

Ahhoz azonban, hogy minél hamarabb megtérüljön a befektetett összeg arra is van szükség, hogy minél több fogyasztónk használja ezt az ingyen megtermelt energiát, hiszen annyival csökkenni fog akkor az összes rezsi költségünk. Szóval mielőtt megrendelnénk bármekkora rendszert érdemes átnézni a háztartást abból a szempontból is, hogy melyek azok a lehetséges elemek, amelyek egyelőre nem villamos energiával működnek, mégis egyszerűen átköthetők ilyen üzeműre. Tipikusan a konyhai eszközöknél szokott ilyesmi előfordulni (gáztűzhely helyett villanytűzhely), illetve a fűtés – vízmelegítés vonalon szintén a gázüzemet felváltva érdemes lehet elektromos áramot használni. Ezek persze mind-mind többlet költséget tudnak generálni, azonban könnyedén utána lehet számolni annak, hogy megéri-e az ilyen változtatás vagy sem.

Szerintem mindenképpen érdemes napelembe fektetni, mert ez a fajta függetlenség minden más rendszertől bármikor jól jöhet. Persze a napelemes rendszerek ára nagyon széles skálán változhat, de azt gondolom, hogy a megfelelő tervezéssel és megfontolással, valamint a rendelkezésre álló pályázati lehetőségekkel jó esély van egy gyorsan megtérülő üzlet megkötésére és a nálam sokkal jobban hozzáértők (mint például napelemesrendszerek.info) is hasonlóan vélekednek az ügyről.