Állami támogatással lett napeleme a szállásadóimnak

Már egy jó ideje, ha nyaralásra kerül sor, már nem ragaszkodom annyira a fővárosokhoz, de még a nagyobb városokhoz sem. Szívesen utazom el kisebb településekre, és ugyanígy szívesen kirándulok falukban is akár.

Éppen ezért mindig valami csendes helyen lévő szállást szoktam keresni, ahol friss levegő van, és este lehet csillagokat nézni, amit ugye a városi fényekben nem nagyon látni. Legutóbb egy kis vidéki gazdaságban voltunk, egy nagyobb panzióban szálltunk meg, és életem egyik legjobb élménye volt. Nagyokat sétáltunk a friss levegőn, tábortüzet raktunk a semmi közepén – persze legális tűzrakóhelyen -. A szállásadóinkkal is nagyon jól elbeszélgettünk. Egy nagyon kedves és közvetlen, fiatal házaspárnál szálltunk meg.

Elmesélték, hogy hogyan került a panzió tetejére napelem, állami támogatással. Engem nagyon érdekelt ez a téma, mert már gondolkozom egy ideje én is egy ilyen befektetésen, és így, hogy van napelem állami támogatás, főleg érdekelt a dolog.

Elmesélték, hogy a napelemrendszer.info oldalán olvasták, hogy létezik egy hitel lehetőség magánszemélyeknek, illetve vállalkozások számára is van pályázati lehetőség.

napelem állami támogatás
napelem állami támogatás

A magánszemélyeknek szóló segítség egy valódi állami támogatás a napelemekre, hiszen ez egy olyan hitel, amire nem számítanak fel kamatot, illetve a THM is 0%-os. Korábban még csak cégek számára szóló támogatásokról hallottam, így nagyon megörültem, amikor ezt meghallottam, mert nekem már maga a tudat is jó érzéssel tölt el, hogy azon munkálkodik mindenki, hogy még inkább elterjedjen a napenergia használata. Ez ténylegesen napelem állami támogatás, hiszen a hitelt az egyik bank adja. Mint minden hitel esetében, itt is van futamidő, ami legfeljebb 20 év lehet, és önerő is, ami pedig 10% kell, hogy legyen. A hitel összege pedig értelemszerűen attól függ, hogy mennyibe kerülnek adott épületre a napelemek.

A vállalkozásoknak szóló támogatás is egy szuper lehetőség, mert a napelemek nyújtotta spórolási lehetőséggel a bevételi magasabb összeg szerepelhet. A szállásadóink is éltek ezzel a pályázati lehetőséggel, ami egy hitelnek és egy támogatásnak a kombinációja, vagyis a kettő csak együttesen vehető igénybe, külön-külön nem lehet. Mondták, hogy ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de a hitel ebben az esetben is nagyon kedvező, maga a támogatást pedig nem kell visszafizetni, vagyis vissza nem térítendő. Az itt igényelhető összeg természetesen magasabb, hiszen egy vállalkozásnak is nagyobbak a költségei, mint egy magánszemélynek és egy családi háznak. A közép-magyarországi területeken az úgynevezett VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) keretében lehet pályázni, míg az ezen kívül eső területeken a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) nyújt napelem állami támogatást.

A weboldal, amit már említettem a Pentele Solar Kft. nevű céghez tartozik, akik már évek óta jelen vannak a napelemes piacon, és napelemek felszerelésével foglalkoznak. Náluk lehet érdeklődni a támogatási lehetőségekről is, hiszen otthon vannak a témában, illetve árajánlatot is lehet tőlük kérni a napelemekre, akár egy egyszerű űrlap kitöltésével, ami a honlapjuk alján található, de akár telefonon is lehet érdeklődni. A szállásadóink is őket választották, és azt mesélték, hogy nagyon elégedettek voltak, és minden információt megkaptak. Bár én még gondolkozom azon, hogy belevágjak-e a napelemes állami támogatás igénybevételébe, de ha sikerül elhatároznom magam, legalább a megfelelő szakember megkeresésére már nem lesz gondom.