Egy tanulságos történet a téli gumikról

Ez a történet nem velem esett meg, hanem az öcsémmel, de muszáj elmesélnem. Az öcsémről tudni kell, hogy nagyon városi ember, állatokat maximum az állatkertben vagy képen lát. A barátnőjére ez hatványozottan igaz, úgyhogy én nagyon meglepődtem, amikor mondta az öcsém, hogy meglepetés pihenést szervezett egy majorságba. Teljes ellátással, friss, helyi élelmiszerekkel, állatsimogatással, hatalmas sétákkal a természetben… Nagyon jól hangzott, én legalábbis szeretem az ilyesmit. Az egyetlen gond az volt, hogy ez a majorság vidéken volt, nehezen megközelíthető helyen. De hát autóval mentek az öcsémék, eddig nem is volt semmi probléma.

Késő ősz volt már, a városban még nem esett a hó, de elég csípős idő volt reggelente és én már a télikabátomat hordtam, amikor az öcsémék nekivágtak az útnak. Nem tudtam, hogy még a nyári gumi van a kocsin, mert ha tudom, szóltam volna neki, hogy egy vidéki, eldugott kis falucskában, ami ráadásul egy hegység szívében fekszik, simán lehet már hó vagy jég. Szóval ilyen felkészületlenül vágott neki a pár az útnak, aminek bizony meg is lett az eredménye. Legalább egy helyi időjárást néztek volna, mielőtt nekiindulnak… A koradélutánra tervezett érkezés helyett késő este sikerült elérniük a szálláshelyet, de azt is a gazda traktorán ülve. Ameddig autópályán mentek, nem volt baj a gumikkal, ott nem volt sem hó, sem jég. De, amikor lekanyarodtak a kisebb utakra, már kezdett gyanús lenni a dolog az öcsémnek, hogy egyre zordabbak az útviszonyok. A hegységbe érve már hóval is találkoztak és sajnos a lefagyott emelkedőn nem volt túl hatékony a nyári gumi. Egy ideig tudtak menni vele, nem is ezzel volt a baj, de irányíthatatlan volt az autó, össze-vissza csúszkált az úton.

Rövid tanakodás után megpróbáltak egy kerülőutat, de nem jártak sikerrel; hasonló viszontagságos körülményekkel találkoztak. Félreálltak az autóval és megpróbálták felhívni a szálláshelyet, de nem volt térerő. Amikor mesélte a történetet az öcsém, én már itt teljes pánikban voltam, mert belegondoltam, hogy milyen érzés lehet egy ismeretlen vidéken, a hegyek között ragadni a nyári gumis autóval. Addig sétáltak a környéken, amíg egy kimagasló sziklán találtak térerőt és fel tudták venni a kapcsolatot a szállásadó párral, akik azonnal a megmentésükre indultak. Mivel messze voltak még a falutól és traktorral jöttek, biztos, ami biztos, elég hosszú időbe telt odaérniük. A traktoron bezzeg nem nyári gumi volt… Az autót ott kellett hagyniuk, mivel nem akartak kockáztatni egy esetleges balesetet, úgyhogy megbeszélték, hogy majd a hazafelé megint igénybe veszik a traktor-taxit. Maga a pihenés jól telt, élvezték a szokatlan környezetet és a nyugalmat, hazafelé pedig már rendben volt minden. Amint hazaértek, az öcsém rendelt egy szett téli gumit a gumidiszkont.hu/teli-gumi weboldalon és amint meghozta a futár, már ment is a szervizbe lecseréltetni a nyári gumikat.

Azt gondolom, ez egy tanulságos eset volt az öcsémnek, több szempontból is. De hogy miért ennyire fontos lecserélni a nyári gumikat télire? Elsőre ez nem tűnhet akkora váltásnak, gumi-gumi, kész. Ez igaz is, de teljesen máshogy tervezték a nyári és a téli gumikat, másban jók és mások a gyenge pontjaik. Egy nyári gumi nem viseli el a fagyot, a havat, a jeges utat. Az összetételéből adódóan nem alkalmas a téli használatra, de a téli gumi sem való a nyári, forró aszfaltra. Az autó kormányozhatósága és irányíthatósága miatt nagyon fontos, hogy az évszaknak megfelelő gumi legyen a kerekeken. De nem csak a csúszkálással lehet probléma; amire sokan nem gondolnak, az a fékút. Ha nem a megfelelő típusú gumi van az autón, jelentősen megnövekedhet a fékút, így amikor meg akarunk állni a zebra előtt egy lucskos, fagyos téli napon, valójában nem fogunk tudni, hanem elgázoljuk az átkelő gyalogosokat. Ha valakinek nem fontos a saját biztonsága és testi épsége, akkor legalább a környezetében élőkre gondoljon és vigyázzon. Olyan ez, mint amikor valaki agyonkoptatott gumikkal furikázik. Többet árt az autónak, mint használ, miközben a sofőr meg van róla győződve, hogy minden rendben van a járművel.