Ingatlan továbbképzés a majorság szívében

A párommal mindketten rohanós életet élünk. Ő is és én is a rendezvényiparban dolgozunk és néha nagyon fel tud gyülemleni a munka és a végeláthatatlan dolgos hétvégék száma. Egyébként szeretjük ezt a pezsgést, nincs az a pénz, amiért elcserélnénk, de ha kikapcsolódásról van szó, akkor azt nagyon komolyan vesszük és akkor tényleg mindent kikapcsolunk. Ilyenkor mindig olyan helyre megyünk el pihenni, ami a szöges ellentéte a mindennapjainknak. Így volt ez múltkor is, amikor egy egyhetes szabadságot vettünk ki mindketten és egy csendes kis vidéki majorságra utaztunk távol minden zajtól és őrülettől.

Ilyenkor általában egymásra koncentrálunk és a pihenésre, de az egyik reggeli során megismerkedtünk egy kedves fiatal házaspárral, akikkel igazán jókat tudtunk beszélgetni az esti borozgatások közben. Kiderült, hogy nemrég adták el a régi lakásukat, mert hamarosan babát szeretnének és kellett a nagyobb kuckó, hogy kényelmesen elférjenek.

Hosszasan beszélgettünk az mai ingatlanárakról, arról, hogy vidékre vagy a fővárosba érdemesebb költözni, arról, hogy még mindig mennyire észveszejtően sok a papírmunka, és nem kis pénz, és legfőképpen idő ezeket beszerezni. Szerencsére az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ weboldalon sikerült találniuk egy olyan megoldást, amivel nem csak pénzt, de időt is spórolhattak. Ugyanis ahhoz, hogy az adásvételi szerződést meg lehessen írni, kell az ingatlan energetikai tanúsítványa is, amit nagyon sokan elfelejtenek. Elmondták, hogy nagyon sok ajánlatot megnéztek a neten, mert ugyan olyan nagy differencia nem volt az árak között, de minden egyes forint számít, ha az ember egy nagyobb beruházás előtt áll, főleg, ha gyerekvállalás előtt, úgyhogy ezzel nem is szálltam vitába. Ez az oldal garanciát vállalt arra, hogy az ő ajánlatuk a legjobb, Eszterék pedig megállapították, hogy ez valóban így van.  Az energetikai tanúsítvány egyébként arra szolgál, hogy meg megmutassa, hogy mennyi energiába kerül az épület fenntartása. 2009 óta, minden új építésű és közhasznú épülethez, illetve 2012 óta minden régi épülethez is kötelező. Az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon tovább olvasva megállapították, hogy a tanúsítvány ára nyilván függ az ingatlan típusától, attól, hogy mekkora az alapterület, vagy, hogy vidéken vagy Budapesten van. Amúgy ennek a cégnek országos a lefedettsége van, szóval az országban bárhol elérhetők, mert minden nagyobb városban jelen vannak, és csak akkor számolnak fel egy pár ezer forintos kiszállási díjat, ha komoly távolságra van az ügyfél. Mondták, hogy nagyon profin végezték a dolgukat és nagyon segítőkészek is voltak. Bár Eszter egy kis félmosollyal az arcán, kuncogva megjegyezte, hogy majdnem befürödtek, mert volt néhány olyan dokumentum, amit elfelejtettek kikészíteni a méréshez, ilyen volt például az ingatlan helyrajzi száma, meg az egyéb tervdokumentumok, vagyis az alaprajz és a műszaki alaprajz. De szerencsére Zsolt megmentette a helyzetet és emlékezett rá, hogy anno édesapja a lelkére kötötte, hogy ezeket a papírokat mindenképp őrizze meg és egy helyre tegye, mert még szükség lesz rá.

Az ő lakásuk egyébként „CC” minősítést kapott, ami a korszerű kategóriába sorolható, és mint kiderült, hogy ma már ennél alacsonyabb kategóriájú épületeket nem is lehet építeni itthon, pedig ezen kívül még 11 kategória létezik és a „CC” egyáltalán nem az utolsó helyen kullog. Eszter férje, Zsolt büszkén mesélte, hogy az új lakásuk már eggyel jobb, „BB” besorolású, ahol már rendkívül fejlett a hőszigetelés az egész épületet tekintve és megújuló energiaforrásokat is használnak.

Nagyon kellemes hetet töltöttünk együtt a majorságon és meg is beszéltük, hogy tartjuk a kapcsolatot és elmegyünk majd Eszterhez és Zsolthoz egy vacsorára is.