Egy erdei napelemes házikóban szálltunk meg

Volt egy időszakom, amikor nagyon kerestem a természet közelségét. Nem is tudom, hogy mi történt velem, ugyanis én imádom Budapestet, a városi létet, de valahogy akkor, egy kis időre elegem lett belőle. Úgyhogy rávettem egy barátnőmet, hogy utazzunk el, keressünk egy erdei, vagy legalább erdő közelében lévő szállást, kiránduljunk, nézzünk csillagokat, amit ugye Budapesten nem nagyon látni. És szerencsémre benne volt, nagyon felpörgette a dolog, úgyhogy neki is álltunk a keresésnek. Így találtunk egy szuper kis erdei vendégházat, ami fából készült, és nagyon hangulatos volt az egész abban a környezetben, egyből le is foglaltuk.

Amikor odaértünk, akkor vettük észre, hogy bizony napelemekkel van felszerelve. Hát teljesen ledöbbentem, de ugyanakkor ez csak még szimpatikusabbá tette az egészet, és még inkább azt éreztem, hogy közelebb leszek a természethez azáltal, hogy napenergiát fogok használni egy egész hétvégén keresztül.

Kicsit beszélgettünk is a szállásadóval, és kicsit bővebben bevezetett minket a napelemek világába. Egyrészt ő is azért döntött a napelemek mellett, mert azt gondolta, hogy így még inkább beleillik a ház a természetbe, másrészt pedig azért, mert sokat tud spórolni vele. Bizony, spórolni, hiszen így kevesebb villanyszámlát kell fizetnie, de ugyanúgy működik minden. Viszont nem tagadta, hogy elég drága egy ilyen rendszer, de megtérül az ára idővel.

Mesélte, hogy elég komoly kutatómunka és keresgélés előzte meg a dolgot, nem beszélve arról, hogy rengeteg információ volt, amiről korábban még csak nem is hallott, és amik a döntés meghozatalának szempontjából fontosak voltak számára.

Ilyen újdonság volt például az is, hogy a napelemek működéséhez egy úgynevezett inverter is szükséges. Ez nem más, mint egy alkatrész, ami a napenergia egyenáramát, átalakítja váltakozó árammá. Vagyis egy nagyon fontos része a rendszernek.

Kíváncsivá tett a dolog, úgyhogy nem finomkodtam, megkérdeztem, hogy a napelemes inverter ár, mennyiben befolyásolja a végösszeget, és mi történik akkor, ha tönkre megy. Azt mondta, hogy mivel több gyártó is van, akik invertereket gyártanak, így nyilván többé-kevésbé befolyásolja, de természetesen a kivitelező, aki a napelemes rendszert felépíti, mindenben segít, így ők pontosan tudják azt is, hogy milyen napelemes inverterre van szükség a tökéletes működéshez.

Ritkán, de előfordulhat, hogy elromlik ez az inverter, de ez ugyebár minden eszközzel előfordulhat. De természetesen ezekre külön van garancia, ami több év. Ha a probléma javítható, akkor ingyen elvégzik a javítást, ha még él a garancia. Viszont garancián túl nyilván már fizetni kell érte, ahogyan esetleg a cseréért is – már, ha cserélni kell -. A napelemes inverter árról nem mondott pontos információt, csak annyit, hogy ebben az esetben, az összeg olyan mértékű, hogy a napelemes rendszer megtérülési idejét nem befolyásolja. Ebből pedig arra következtettem, hogy nem lehet annyira durván drága, mint én azt gondoltam, de mindenképpen elenyésző az összeg az egész rendszer kiépítéséhez mérten.

Ajánlott is egy weboldalt, a sporoljnapelemmel.hu-t, hogy ha érdekel minket a dolog, akkor keressük fel. Ő is innen szerezte az információit, és tőlük kért árajánlatot is a rendszerhez.