Napelemekkel a korszerűbb vendéglátásért

Én igazi vérbeli, városi gyereknek tartom magam. Nem igazán tudom elképzelni, hogy falun lakjak, de még a kisvárosi életet is nehéz elképzelnem magamnak. Nagyon szeretem, hogy itt, a belvárosban minden olyan közel van, üzletek, bevásárlóközpontok, egyszóval minden. Bár gyerekként sok időt töltöttem vidéken a rokonoknál, és igazából azt az 1-2 hetet nagyon szerettem. De ennyi elég is volt.

Az egyetem alatt is sok olyan emberrel kerültem barátságba, akik vidékről jöttek fel Budapestre, így az elmúlt években is volt lehetőségem néhány alkalommal kisebb településeken időt eltölteni. És az igazság az, hogy ezekben az időkben kezdtem el rájönni, hogy azért a vidéki életnek is megvan a maga varázsa.

Kriszta szüleinek például van egy hatalmas, sőt nem is, inkább óriási területük. Jóformán mezőnek is lehetne nevezni. Van gyümölcsös, zöldséges kert, sőt még egy lovarda is, ahol öt lovat tartanak. Illetve egy kisebb vendégházuk is van. Ebből már ki is lehetett találni, hogy a vendéglátóiparban tevékenykednek. A vendégházat nyaranta ki szokták adni, és elsősorban a kisgyerekes családok veszik igénybe. Mert ugye lehet igény szerint lovagolni, sütögetni, és kirándulni is a közeli erdőben. Mind ezek mellett pedig a házilag termesztett zöldségekből és gyümölcsökből is kapnak, illetve vásárolni is lehet belőlük.

De elképesztő munka van egy ilyen terület fenntartásában, és nem csak nyáron, amikor vendégek vannak, hanem télen is. Egyébként már az őszi-téli időszakban is szoktak lenni vendégek.

Ugyan már az egyetemnek rég vége, de Krisztával azóta is tartjuk a kapcsolatot. Legutóbb amikor találkoztunk mesélte, hogy a szülei korszerűsíteni szeretnék a saját házukat, és a vendégházat is, illetve kicsit megújítani a területet.

Ennek része lesz egy halastó, szauna a vendégházban, illetve szeretnének még egy nagyobb dézsát, amiben télen is lehet a szabadban fürdeni. Sajnos nem tudom, hogy ennek mi a pontos elnevezése.

De a legnagyobb beruházás, amit mindenképpen véghez szeretnének vinni, az a napelemek felszerelése. Persze ezt nem maguk csinálják, hiszen mindenképpen szakemberek segítségét kell kérni, gyakorlatilag már az első pillanattól kezdve.

Ehhez pedig nyilván el kellett kezdeni nézelődni, és Kriszta azt mondta, hogy meglepően sokan foglalkoznak ezzel, mármint, többen, mint ő azt gondolta volna.

Egy viszonylag rövidebb keresgélés után jutott el egy olyan cég honlapjára, akik a kivitelezéstől kezdve mindenben segítenek.

Erről a weboldalról tudta meg azt, hogy léteznek napelem pályázatok, mind magánszemélyek, mind pedig vállalkozások számára. Ennek azért is örült, mert ha esetleg a vállalkozásuk nem lenne megfelelő, akkor magánszemélyként is van lehetőségük véghez vinni az elképzeléseiket, valamiféle támogatással, vagy segítséggel.

napelem pályázatok

Hiszen hosszútávon a napelemek spórolási lehetőséget nyújtanak, vagyis valójában már nyilván az első hónaptól kezdve, de amíg be nem hozza az árát, addig szigorúan véve nem lehet spórolásról beszélni, de szerintem lélektanilag mindenképpen jót tesz, ha így gondol rá az ember.

A vállalkozásoknak szóló támogatásról azt kell tudni, van egy bizonyos keretösszeg, ami támogatás, illetve ehhez kedvezményesen lehet hitelt is igényelni, csak és kizárólag napelemekre. Vagyis ebből a két részből tevődik össze a vállalkozásoknak szóló napelem pályázat. Az összeg, amit támogatásként lehet igénybe venni: 1,5 és 50 millió forint között van, illetve a hitel esetében is eközött a két szám között mozog a felvehető összeg. Ennek a napelem pályázatnak a neve egyébként, ha valakit érdekelne és utána szeretne olvasni: „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékekkel”. A pályázat elnevezéséből kiderül ugyebár a pályázat milyensége, illetve az is, hogy csak a középmagyarországi régióból lehet rá pályázni. Pontosabban az érintett épületnek ebben a régióban kell lennie. És majdnem elfelejtettem a legfontosabbat ezzel a napelem pályázattal kapcsolatban: a támogatás része teljes egészében, a szó szoros értelmébe vett támogatás, vagyis vissza nem térítendő, ebből egy forintot sem kell visszafizetni; a hitel része természetesen hitel.

A napelem pályázatok közül a másik, amit már fentebb is említettem, az, amit magánszemélyek is igénybe vehetnek. De nem csak ők, hanem például társasházak és lakásszövetkezetek is. Kriszta szerint ez elég széleskörű dolog, mert gyakorlatilag majdhogynem bárkinek lehet lehetősége arra, hogy bizonyos anyagi könnyítéssel beruházhasson egy napelem rendszerre – legalábbis az ő értelmezése szerint -.

Ez a fajta támogatás gyakorlatilag egy hitel, Kriszta úgy fogalmazott, hogy „ingyen hitel”, ugyanis 0%-os kamatozású. Vagyis, nincs kamat, sem az elején, sem pedig később. Mivel egy napelemes rendszer kiépítése nagyon drága, így ez valóban egy hatalmas segítség, hiszen nem mindenki – sőt, csak nagyon kevesen -, tud kifizetni egy összegben milliós tételeket. Szóval tehát, hogy egy kicsit bővebben is meséljek erről a lehetőségről: a legkisebb igényelhető összeg 500.000 forint, a legnagyobb pedig tízmillió forint. Viszont ez nem csak napelemes rendszerekre, vagy napkollektorokra fordítható, szerencsére ez a támogatás szélesebb körű, és nagyon sok korszerűsítési lehetőségre ad esélyt. Ilyen korszerűsítés például a nyílászárók vagy akár a fűtésrendszer korszerűsítése, de még a falak hőszigetelése is ebbe a körbe tartozik. A honlapon olvasottak szerint ennek mindössze egy nagyon fontos feltétele van, mégpedig az, hogy 10% önerő szükséges a hitel igényléséhez.

Kicsit jobban belegondoltam, hogy ez tulajdonképpen egy nagyszerű lehetőség. Rengeteg riportot látni a tévében is, hogy milyen régi, rossz házakban élnek emberek, ahol mondjuk rossz a fűtés, rosszak az ablakok. Az ilyen házakban lakó embereknek, akik biztos jövedelemmel rendelkeznek, de nem gazdagok, szerintem valóban fantasztikus lehetőség. De azt hiszem, az egyetlen probléma ezzel, hogy valószínűleg nem nagyon hallottak erről a pályázatról. Legalábbis én is csak most, Krisztától hallottam erről először, és azt hiszem, sokkal többször kellene hangoztatni az ilyen lehetőségeket és segítségeket, mert biztos vagyok benne, hogy sokkal többen igénybe vennék. Nekem ezért is szimpatikus ez a cég, aki a már említett honlapot kezeli, mert megismertetik az emberekkel, hogy léteznek ilyen napelem pályázatok.

Mivel nekem ez egy nagyon komplex és bonyolult folyamatnak tűnik, megkérdeztem hát Krisztát, hogy mit tud mondani a dolgok menetéről. Azt mondta, hogy mindenek előtt árajánlatot kell kérni, jelen esetben ugye a honlapot üzemeltető Pentele Solar Kft.-től, amit egyébként egy rövid árajánlatkérő űrlap kitöltésével is meg lehet tenni. De igazából ekkor még pontos ajánlatot nem fognak tudni adni, hiszen nagyon fontos, hogy fel kell mérni a helyszínt, ahová a napelemek kerülnének. Persze segítség lehet, ha fotókat is küldünk nekik, de egy ilyen komoly rendszer kiépítéséhez szükséges a személyes, szakszerű felmérés. Amit a cég szakemberei el is végeznek. Emellett pedig a részletek átbeszélése is fontos része a folyamatnak, illetve az is, hogy mik az igények. Tehát a helyszín pontos ismeretének és az éves áramfogyasztás mértékének fényében kerül megállapításra a pontos összeg.

Kriszta azt mondta, hogy megbeszéli a szüleivel a dolgot, mert ő ragaszkodna ehhez a céghez, hiszen minden folyamatban segítenek.