Kisebb javításra szorultak a tanyaszálló műanyag ablakai

A családom egy barátja és a felesége, Matyi és Anna már több mint egy évtizede vezetik sikeresen álmaik vállalkozását. Mióta összeházasodtak, az volt a vágyuk, hogy együtt nyissanak egy tanyaszállót valahol az Alföldön. Meg is találták a tökéletes tanya épületet Bugac környékén. Egyből le is csaptak rá, és megkezdhették a felújítási munkálatokat. Bár amit lehetett, szerettek volna eredeti állapotában megtartani, volt néhány olyan eleme az épületnek, amelyet muszáj volt lecserélniük. Lépésről lépésre lecserélték a padlót és a nyílászárókat, köztük az ablakokat. A fa ablakok helyett a jobb szigetelés miatt inkább műanyag ablakokra váltottak.

Tisztában voltak azzal, hogy nem túl autentikus egy tanyán műanyag ablakokra váltani, de a vendégek kényelme és a kevésbé költséges fűtési szezon fontosabb volt nekik ennél. Ebben igazuk is lett, ugyanis azóta senki sem panaszkodott a huzatos ablakok miatt, és a fűtésre is jóval kevesebbet kellett költeni, mivel nem hűltek ki annyira a szobák a folyamatos szellőztetés miatt. Azonban mint minden, még a műanyag ablakok alkatrészei is meghibásodhatnak. Így történt az, hogy több bukó-nyíló ablakot sem lehetett már bukóra nyitni. Kicsit tanácstalanok voltak, hogy mi okozhatja ezt a gondot, ráadásul rövid időn belül egyszerre több ablaknál is, így válaszokat kezdtek keresni rá az interneten. Így találták meg a tökéletes cikket a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-javitasa.html oldalon. Innen tudhatták meg, hogy a bukó funkció a bukó olló nevű alkatrész hibája miatt nem beállítható.

Ez az alkatrész, mint kiderült, valószínűleg a túlzott erőltetés miatt mehetett tönkre. Meglehet, hogy néhány vendég túl nagy hévvel akarta kinyitni, vagy éppen bezárni az ablakokat. Szintén a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-javitasa.html oldalon kaptak választ arra, hogy a bukó olló hibája finomhangolással és beállítással orvosolható. Ehhez viszont érdemes szakembert hívni, mert mi magunk bár lehet, hogy lelkesen vetjük bele magunkat a műanyag ablak javításába, azonban lehet, hogy csak rontunk a helyzeten. Az is előfordulhat, hogy a bukó olló teljesen tönkrement, és emiatt cserére szorul. Nem csak erre a problémára találtak magyarázatot, hanem további sok másikra is.

A magától nyíló bukóablakért például a megereszkedett zsanérok lehetnek a hibásak. Az egyszerre bukó és nyíló ablakért pedig a távolságot lehet okolni. A még csukott állapotban is huzatos műanyag ablakért elsősorban a rossz szigetelés lehet a felelős. A cikkben olvasottak alapján jobbnak látták, ha szakembert hívnak ki a probléma elhárítására. A műanyag ablakok javítása nem éppen mondható egyikük szakterületének sem. Még szerencse, hogy nem álltak neki maguk a javításnak, mert amikor kihívták a megbízható ablakosukat, ő egyből megállapította, hogy cserélni kell az ablakokban a bukó ollót. Azt se tudták volna, hogy ilyen alkatrészt egyáltalán hol találnak.

Megkértem őket, hogy nekem is küldjék el a műanyag ablak javításról szóló cikket, mert nálam is akadt már probléma az ablakok kilincsével. Nagyon idegesítő tud lenni, amikor hiába kattog össze-vissza a kilincs, éppen abba az állásba nem lehet beállítani, amibe szeretném. Idővel pedig már elfordulni is elkezdett a kilincs. Azt olvastam, hogy ezt az okozhatja, ha két alkatrész összeér és súrlódik (ez lehetett a kattogó hang), és végül lehet, hogy valamelyik el is tört közülük. Ekkor kicsit bepánikoltam, hogy őszinte legyek, mert most már jön a hideg, és nem szeretném átélni azt, hogy pont a téli mínusz fokokban nem lehet bezárni az ablakot. Itt volt hát az ideje, hogy Matyiékhoz hasonlóan én is kihívjam az ablakost.