Csapatépítő program egy major helyett a Balatonon

A csapatépítés egy meglehetősen érzékeny pont lehet egy munkahely dolgozói számára, hiszen mindenkinek volt már szerintem rossz tapasztalata az ilyesmivel. Mikor egy munkaadó a fejébe veszi, hogy majd ő kitalálja a frankót, aztán meg mindenki futva menekülne róla legszívesebben. De muszáj hozzá jó képet vágni, mert hát mégiscsak a főnökről van szó, úgyhogy szenvedve, de végigcsináljuk. A gyermeteg játékok, gyakorlatok mindenki idegeire mennek, így nem lehet felnőtt emberektől komolyságot elvárni. Legalább is szerintem. Egy csapatépítő rendezvény vagy program arról kellene, hogy szóljon, amit nem tehetünk meg hétköznapokon. Közös élményekről, csapatok kihívásokról, szórakozásról, meg ilyesmiről. Nem egy konferenciaasztal körül ülésről és teszttöltésről. Akkor is komoly volt a felháborodás, mikor a tulaj kitalálta, hogy csapatépítés címén egy majorba fogunk menni, mezőgazdasági munkát végezni. Ez volt az utolsó csepp.

Szinte egy emberként kerestük fel, mert nonszensz, hogy ha csapatépítő programot tervez munka helyett, akkor is dolgozni vinne minket. Megmondtuk neki, hogy ezt azonnal felejtse el. Kicsit megsértődött, és mondta, hogy akkor ránk van bízva a dolog, találjunk ki jobbat. Így történt, hogy megbeszéltük: mindenki nekiáll gőzerővel keresgélni, és a végén a győztest prezentáljuk a főnöknek. Tulajdonképpen nem is értem, miért nem lehetett már a kezdetektől így csinálni, hogy egy kis önállóságot kapunk, de már mindegy. A lényeg, hogy így már sokkal nagyobb kedvvel álltunk az egészhez. Otthon, illetve munka közben is keresgéltünk, mindenki lázasan gyűjtötte az ötleteket. Jó néhány dolog felmerült, például magashegyi túrázás, biciklitúra, kempingezés, de a legjobbnak a Balatoni csapatépítő bizonyult. Egy kollegina akadt a nyomára annak a programszervező cégnek, amelyik kifejezetten Balaton melletti rendezvényeket, családi programokat, és csapatépítést szervez. Van a kínálatban vitorlásbérlés, SUP-ozás, sárkányhajózás, rengeteg pancsolás, meg persze indoor dolgok is. De ha valaki esetleg nem mehetne vízbe, azok számára még túralehetőség is van, szóval csomó minden oldódik így meg egy füst alatt. Ez valami egészen zseniális!

Érdekes, hogy amikor prezentáltuk a főnök számára, még ő is meglepődött, hogy mennyire jót sikerült találni. Nem gondolta volna, hogy olyan cégek is vannak, akik kifejezetten ilyesmivel is foglalkoznak, ráadásul ennyire remek kínálattal. A meglepetése aztán hamar elmúlt, és a végén már úgy volt vele, hogy neki is kifejezetten kedve támadt hozzá. Azt mondta, hogy úgysem volt nyaralni ősidők óta, ez amolyan helyettesítőnek tökéletes lesz! Mi persze boldogok voltunk, hogy ennyire könnyen sikerült meggyőznünk, és nem ragaszkodott nyakasan a tanyán töltött csapatépítő ötletéhez. Pedig abszolút jellemző lett volna rá! Néha olyan makacs tud lenni, mint egy öszvér… De így már csak az volt a feladat, hogy felvegyük a kapcsolatot ezzel a szervező céggel, és mindent elintézzünk. A főnök azt mondta, hogy a pénz nem akadály, de még akkor se lett volna semmi gond, hiszen meglepően kedvezményes árajánlatot kaptunk. Nem is akartam elsőre elhinni. Így aztán le lett szervezve magunknak a balatoni csapatépítő, és mindenki olyan lelkesen és izgatottan várja azóta is, mint a kisgyerek a régen áhított nyaralást. Felnőtt emberek, mi? Azt hinnéd, hogy egy nagy csapat középkorú, családos munkatársnak már nem lehet semmi újat mutatni, és mégis. Annyira fellelkesültünk, hogy még buszt is szerveztünk magunknak, hogy azzal se legyen gond, hogy a saját kocsinkkal kell lemenni, és akkor esetleg többen kimaradnak a mókából.